top of page

Uzaktan Pilotaj Eğitimi

  • Sermet ŞAHANER
  • Aug 10, 2015
  • 3 min read

Uzunca bir süredir hem uçuş okullarının hem de pilotaj öğrenci ve pilot adaylarının kafasını kurcalayan uzaktan eğitim sistemi, uygulama esasları ve eğitimdeki başarısı konusu şu günlerde tekrar gündemde. Zira geçtiğimiz hafta Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, bizim de Er-Ah uçuş okulu olarak uzunca bir süredir işbirliği içinde yürüttüğümüz 'pilotaj uzaktan eğitim' talimatını revize etti. Sektör temsilcileri ile otoritenin beraberce bir proje ortaya çıkarması yönünden belki de bir ilk olan bu gelişme uçuş okulumuz adına da oldukça başarılı sayılabilir. Çünkü pilotaj eğitimlerinde köklü bir değişikliği öngören bu eğitim programı ile bir aday öğrenci PPL sonrasında toplamda 14 gün fiziksel olarak uçuş okuluna gelerek 7 aylık ATP teori kursunu tamamlayabiliyor.

Peki şimdiye kadar kullanılan uzaktan eğitim metotlarından farkı ne bu sistemin?

Hepimizin bildiği gibi yıllardır takip ettiğimiz konvensiyonel uzaktan eğitim programında bir eğitim süresinin maksimum yarısı uzaktan eğitim şeklinde verilebiliyor. Yani %50 uzaktan eğitim (50% Distance Learning). Bu sistemle ise öğrencinin okul dışında gördüğü ders süresi %50'den %90'lara kadar çıkarılabiliyor.

Peki nasıl oluyor?

Uçuş okulunun anlaşma yapıp kendisine göre uyarladığı yazılımlar sayesinde bir eğitmen fiziksel olarak sınıfa girip öğrencilere ders anlatmak yerine, daha önceden belirlenmiş gün ve saatte ses ve görüntü yalıtımı yapılmış özel stüdyo sınıfına giriyor ve bir bilgisayara karşı dersini anlatıyor. Öğrenciler de Dünya'nın neresinde olurlarsa olsunlar, bir bilgisayar yardımıyla online eğitimlere katılarak dersi dinliyorlar. Yazılım hem öğrencilerin interaktif olarak derste soru sormasına, tahtada çizimler yapmasına hem de eğitmenin dokümanlar dağıtmasına, sınavlar yapmasına ve hatta sanal sınıf düzenini bozan öğrencileri sanal sınıftan atmasına imkan tanıyor. Ayrıca ders kaydının da o günü derse katılamayan öğrenciler için telafi maksatlı olarak kullanmasını da SHGM mevzuatı onaylıyor. Ben bu telafi süresinin toplam ders saatinin %25'ini geçmemesi yönünde düşünceye sahip olduğum için şimdilik böyle bir kural koyduk ancak ileride bu kural da esnetilebilir.

Er-Ah uçuş okulu olarak eğitimlerimizin çağımızın gerektirdiği şekilde modern, teknolojik ve erişimi kolay bir şekilde verilmesi, sınavlarımızın bilgisayar üzerinde online yapılması, sınav sonuçlarının anında otomatik olarak belirlenip aynı sistem üzerinde kaydedilmesi ve arşivlenmesi gibi saydam bir eğitim yönetim sistemi ile desteklenmesi yönünde zaten uzunca bir süredir çalışmalar yürütmekteydik. Bu kapsamda Ağustos ayı itibariyle hem İstanbul şubemizde hem de Antalya şubemizde; FTO yönetim modüllerini de kapsayan, öğrenci ve eğitmen kayıt ve bilgilerini de tutan tam bir uçuş okulu yönetim ve otomasyon sistemi olan ‘SimpleFTO’ yu kullanmaya başladık.

Eğitimlerimizin hem İstanbul hem de Antalya ve Isparta şubelerimizle simültane ve standart yürüyebilmesi için manuel, SOP ve guidance çalışmalarımızı neredeyse tamamladık.

Son olarak da %90’a kadar uzaktan eğitim verebileceğimiz yeni sanal sınıf yetkimizle de bu çalışmalarımızı taçlandırmış oluyoruz.

Eğitimin %49’ luk kısmı distance learning konusunda başarısını kanıtlamış bir program olan PadPilot yardımıyla veriliyor. Kalan eğitimin %40’ına kadarlık kısmı ise Antalya’da özel olarak oluşturulan stüdyo sınıfından veriliyor. İşte bu şekilde toplamda 14 gün okula fiziksel olarak gelerek 196 günde ATP teori eğitimi tamamlanıyor.

Dünya'nın birçok yerinde özellikle de yüksek lisans eğitimin sırasında çalıştığım Avrupa ve Amerikan okullarında bu tarz öğrenciye güven esaslı programlar kullanılıyor. Ancak burada sorulması gereken soru bizim karakterimiz ve özelliklerimiz gereği bu tarz bir eğitim ne kadar uygun ve başarılı olur? Alışık olduğumuz fiziksel defter, kitap, okul, öğretmen çemberinden çıkmayı gerektiren bu sistem acaba ne kadar başarılı olur? Kendi kendime bir eleştiri olması sebebiyle, iğneyi kendime batırmak maksadıyla, bu sistem vasıtasıyla 'Sanal Pilot / Uzaktan Pilot' yetişmesi yönünde oluşabilecek yanlış algılara yönelik dikkat edilmesi gerektiği kesin. Sistemin başarısını kendi ürünleri kanıtlayacak. Ancak en az 1 yıl beklemek gerektiği de bir gerçek. Bekleyelim görelim. Ancak her zaman öğrencilerime de söylediğim gibi yersiz eleştirilerde bulunmadan önce 'evvela samimiyet' ...

 
 
 

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2023 by GREG SAINT. Proudly created with Wix.com

bottom of page